Keresés...
FEL
KIPRÓBÁLTUK

A “nagy” autósülésmustra

Ez tipikusan az a téma, amitől az anyukák képesek egymás torkának esni. Nagyon gondolkodtam, hogy belevágjak-e, de mivel többen kértek tőlem tanácsot ebben a témában, ezért úgy döntöttem neki gyűrkőzöm: legyen belőle egy poszt.
Természetesen nem azt fogom leírni, hogy milyet kell venni és mégkevésbé sem azt, hogy bárki is ettől lenne jó szülő – mert sokan emiatt nem szeretik ezt a témát. Egyszerűen csak szeretném megmutatni, hogy mi milyen szempontok, szakmai vélemények alapján választottunk, miket mérlegeltünk, hátha valakinek épp segítség, vagy a jövőben az lesz!

Szeretném mindenekelőtt leszögezni azt, hogy feháborítonak tartom, hogy az autósülések ennyire drágák. A biztonságnak nem szabadna, luxuscikknek lennie! Mindenkinek elérhetővé vagy elérhetőbbé kellene tenni, hogy minden szülő a kellő biztonságot nyújthasson gyermekének az autóban is!
Sajnos ezen problémán nem tudok változtatni, és mivel mostanában nem készülök politikusi pályára, így befejezem ezt az igencsak jól sikerült kampánybeszédet.
Lássuk inkább ezt az “útált”, de fontos témát, a 9-18 kilogrammos (kb egy éves kortól használatos) ülésünk kiválasztásának körülményeiről.

Nagyon szerettem volna, ha Lara még egy darabig (még el nem éri a 13 kg-ot) az újszülött babahordozóba utazott voln az autóban, menetiránynak háttal, hiszen  mint tudjuk, ezt azért biztonságosabbnak tartják a szakemberek az első időszakban.
Őt viszont ahogy nőtt, egyre jobban zavarta, hogy nem lát rendesen ki az ablakon. Így egyre gyakrabban sírt, mikor betettük az autóba, ezért elkezdtünk autósülés után nézni, hogy egy éves korában át tudjon ülni.
Persze én is olvastam szülői véleményeket, de mint tudjuk, szinte egy közös vélemény sem volt. Úgyhogy sokkal inkább a szakmai vizekre eveztem, legfőképpen a totalcar.hu, és az adac.de oldalai alapján próbáltam tisztán látni az autósülés-választás dzsungelében.
Itt engedjetek meg egy rövid kis kitérőt a szülői vélemények világában.
Néhány szülőtől hallottam, és gyakorlatilag nem hittem a fülemnek, a következőt: “Mi nem veszünk drága autósülést, inkább a legolcsóbbat, leghasználtabbat, mert az úgyis az autóban van, nem látja senki. Teljesen mindegy, hogy milyen.” Ezt a meglátást inkább nem kommentálom… Na jó, egy picit mégis!
Természetesen itt nem azokra gondolok, akik hónapról hónapra élnek, és a GYES összege jórészt a megélhetésre megy el – ezt őszintén sajnálom!!! Bár azt gondolom, ezek a szülők inkább sajnálják, hogy nem drágább ülésben utazhat a pici.
Viszont nagy általánosságban elmondható, hogy a szülők igyekeznek a legszebb babakocsit megvenni – Stokke hegyek mindenhol, mert persze ezt mindenki látja – a legszebb, legdekoratívabb gyerekszobát berendezni. Minden második ember Iphone-nal jár, Air Max cipőben, Michael Kors órában rohangál, így azt gondolom nem az autósülésen kellen spórolni. Drágák az ülések, de szerintem inkább sokan csak sajnálják rá a pénzt, mondván “úgysem lesz balesetünk”. Persze mindenki ebben bízik, és mindenkinek, magunknak is ezt kívánom, hogy ne legyen! Csak szerintem sokszor több felesleges dologra elkölti az ember a pénzt, és ha esetleg nem az utolsó pillanatra hagyjuk az ülésvásárlást, amikor a babának már a csomagtartóban van a lába, akkor lehet, hogy félre is tudunk tenni erre a beruházásra. Kétségtelenül nagyobb beruházás, főleg, ha több gyerekről van szó!
Viszont, ha összeadogatjuk annak a néhány dekor cuccnak, kacatnak, zenélő- nyolc nyelven beszélő bilinek és etetőszéknek, hintának, ultramodern műszaki dolgoknak az árát, akkor lehet, hogy könnyen kijön belőle egy jó autósülés!

 A következő egy tapasztalat – amit a totalcar.hu-n megerősítenek -, miszerint nem szabad multicégeknél (Auchan, Tesco, Spar…) autósülést venni. Hiszen itt a tejek, és leértékelt hurkák között hánykolódó autósülések nagyon cuki Micimackós huzatban vannak, de szakmai szempontból nem biztos, hogy a legjobb választás.
Egy szülő leírta a tapasztalatát, hogy amikor az eladónak felhívta a figyelmét, hogy az általuk árult autósülés biztonsági csattja el van szakadva, az eladó visszadugta, és csak annyit mondott, hogy majd kicsivel olcsóbban valaki úgyis elviszi. No comment…

Szóval, ha ülést szeretnénk választani a szakértők azt tanácsolják, hogy menjük bababoltba, esetleg tökéletesen leellenőrizhető webáruházból rendeljünk – ezek általában egy picit olcsóbbak, és garancia ugyanúgy jár hozzá.
Mindegyikük inkább az új autósülést vásárlását javasolta, a használtat abban az esetben, ha ismerjük az illetőt. Sokan sajnos elhallgatják, hogy volt balesetük, illetve egy kisebb koccanást nem gondolnak akkor gondnak, míg a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy ilyenkor hajszálrepedések keletkezhetnek az ülésen, ami egy nagyobb balesetnél rendkívül rossz végkimenetelű lehet. Szintén a használt autósüléseknél megjegyzendő, hogy 6 évnél idősebbet nem tanácsolnak, illeve maximum két gyermek használhatja. A nagyon olcsó használt ülésektől pedig óva intenek bennüneket!
Az adac.de a legszigorúbb és legmegbízhatóbb tesztelő a gyermekbiztonság terén! A totalcar.hu magyarul is összefoglalja az Adac által legjobbnak tartott üléseket, illetve az adott évi értékelőjét. Meglepő, de több olyan ülés található a polcokon, amiket az Adac veszélyesnek talál, és a ‘Nem ajánlott’ kategóriába sorol. Ilyenek például azok az ülések, amelyek oldalirányú ütközésnél nem védik a gyerek fejét, ami ezáltal az ablaknak csapódik. Persze ezeken a szabvány “narancssárga” engedély rajta van, így az üzletekben megtalálható sajnos.
Az Adacnak youtube csatornája is van, így az általunk kiszemelt ülést  karambolt szimuláló törésteszteken is megnézhetjük. Választásnál érdemes figyelembe venni, hogy habár az isofixes ülések biztonságosabbak (drágábbak is), mégsem minden autóba szerelhetők be. Ez fontos lehet, ha mondjuk a nagyszülők autójában gyakran utazik a gyerek, és tudjuk oda nem lehetne betenni.
Mi az isofix? Egy rögzítő talp, amit az ülésbe lehet bepattintani, erre helyezzük fel az autósülést. Annyira stabilan tartja az ülést, hogy ütközés esetén nem engedi meg azt a holtjátékot, amit a biztonsági öv “reakció ideje” enged.

Van olyan autósülés (Maxi Cosi Pearl 2way), amit az isofix rendszerrel mindkét irányban fel lehet tenni, így a gyerek egy jó darabig menetiránynak háttal is ültethető. Ezt általában csak rendelni lehet a csillagászati összeg miatt.
Talán érdemes annyit megjegyezni a menetiránnyal szemben, illetve háttal vita tárgyában, hogy ennél mindig figyelembe kell venni a baleset körülményeit. Tehát a menetiránynak háttal utazás abban az esetben biztonságosabb, ha az ütközés előlről történik. Ha hátulról mennek az autóba, akkor nem nyújt különb védelmet, mint a menetiránnyal megegyező.
Mi tehát ezen szempontokat figyelembe véve, naphosszig tartó teszteket olvasva és videókat nézve döntöttünk új ülés mellett. Természetesen megnéztem a használt oldalakat is, miután kiszemeltük magunknak a megfelelőt. Ezeken az oldalakon egy nagyon jónak tűnő 2 éves , egy gyermek által használt, balesetmentes ülés (persze a hirdető szerint), körülbelül 10-15 ezer forinttal volt olcsóbb, mint egy vadonatúj, garanciális!

Érdemes évvégén vásárolni, mert ilyenkor az adott évi szériát olcsóbban adják, illetve szintén érdemes körülnézni mondjuk az ebay-en (mi itt vásároltunk), mert például Németországban egy tizessel olcsóbb volt ugyanaz az új ülés, mint itthon. Ebben csak a garancia érvényesítése nehézkes a postázás miatt, viszont ugyanaz a garancia jár hozzá – emellett él az a városi legenda, hogy tőlünk nyugatabbra minőségibbek ugyanazok a dolgok. Tudtuk, hogy viszonylag sokat fogjuk használni, és külföldi nyaralásokat is tervezünk, ezért  egy megbízható ülésnek kellett lennie. Emellett több babát szertnénk, így legalább még egy gyerekünk használhatja 3 éven keresztül. Ha belegondolunk, ez jobb üzlet így, mintha használtat vettünk volna!
A balesetek sajnos nem csak a mi tehetséges vezetői képességünktől függnek, hanem a környezetben lévőkétől is. Ez alapján válasszunk ülést!

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük