Keresés...
FEL
KÖNYVAJÁNLÓ ÖTLETELŐ

Legszuperebb utazós játékaink

Igazság szerint ezt a posztot már tavaly meg akartam írni, de mivel akkoris ez a csodás (nak egyáltalán nem nevezhető) karantén helyzet volt, arra gondoltam, hogy nem sok értelme van. Időközben kiderült, hogy lett volna, hiszen ha nem is vágunk bele nagy utazásokba, azért mindenki ki akar szabadulni otthonról, ezért kirándul kicsit és országot jár.
Időközben bővült is a listám nagyon klassz dolgokkal, úgyhogy remélem sikerül olyan játékokat mutatni Nektek, amik élvezetesebbé és könyebbé teszik az utazást.

De mielőtt belevágnék a játék listámba, muszáj néhány gondolatot megosztanom az utazással kapcsolatban, amit nem bírok magamban tartani 😀 . Tudom, hogy a gyerekekkel való utazás nem mindig nyugodt és zökkenőmentes. Nem beszélve arról, hogy sokszor hangosak, mindig éhesek a kocsiban és egyfolytában megkérdezik, hogy mikor érünk már oda. Nálunk volt már olyan, hogy miközben vezettem egyikük megkérte, hogy bújócskázzunk (??) és minden alkalommal meg kellett lepődnöm, hogy mindig az ülésében bújt el. Valamikor azért sírt, hogy vezetés közben nem tudom levágni a körmét… 😀 Szóval nem, nem egyszerű.
Viszont! Én nagyon szeretek mindezek ellenére is utazni velük. Szerintem minden utazás egy olyan élmény, és emlék ami valahogy beléjük ívódik és a személyiségük része lesz. Ráadásul én nagyon szeretek jönni-menni és nem szeretem ’leadni’ őket, vagy ahhoz igazítani egy kirándulást, hogy valaki vigyáz-e rájuk. Kivéve persze a randi napokat 🙂 . Szeretem, ha velünk vannak, és látnak, tapasztalnak új dolgokat.
Már párszor félve említettem, hogy én nem vagyok nagy mesepárti. A mese, table, okoseszközök használata szerintem nem piciknek való, és nem elengedhetetlen az életükben. Nem olyan a mesenézés, mint a friss levegő, mozgás vagy gyümölcs – amikre aztán tényleg szüksége van a gyerekeknek. A mesenézésre, vagy a videó, telefon játékokra nincs szüksége egy gyereknek. A mese jó szórakoztató, kikapcsoló eszköz, ami segítség a szülőnek, és az a jó, ha teljesen a szülő kontrollálja. Akkor és annyi mese van, amennyit mi egészségesnek tartunk. Nálunk evés és utazás közben nem megengedett a mesenézés. Ráadásul nem is lehet mindennap nézni, hanem csak hétvégenként. Ez nem mindig könnyű, de nagyon jól hozzászoknak, és sokkal hamarabb feltalálják magukat, aminek az eredménye vagy egy szuper közös játék, vagy egy kreatív mű kerekedik belőle. Hogyha nézünk mesét, akkor viszont szoktunk mozi esteket tartani, amikor fent lehet maradni, és popcorn lehet enni közben. Van, hogy pizsiben lustálkodva nézünk néha mesét. Szóval nálunk is van helye az efféle szórakozásnak, meg is adjuk a módját, de keretek között.
Szerintem egyáltalán nem szükséges 1-2 órás autóútra mesét bekapcsolni, vagy tabletet adni a gyerek kezébe. Nem egyszer láttam olyan kisbabát a képernyő előtt, aki még ülni sem tudott… Ezekből szokások, és a szokásokból rutin alakul ki, amit a gyerekek egy idő után ki is követelnek maguknak.
Bármilyen idegtépő is néha, de szeretnénk, hogyha a közös étkezések a közös beszélgetések és élménybeszámolók helyszínei legyenek a jövőben – amik teljesen kütyümentesek. Az utazásoknál pedig maga az utazás is jó élmény lehet, ahol sok inger, újdonság érheti őket – nemcsak a beszálltunk és kiszálltunk élmény 😀 .

Ezek a gondolatok motiváltak, amik miatt szereztünk be olyan játékokat, amik segítenek, hogy ne képernyőt bámuljanak a gyerekek, de mégis ellegyenek valahogyan. Vagy akár még jól is érezzük magunkat egy autóban összezárva.

Az egyik legkedvesebb utazós játék csomagunk a Djeco Mini Travel játékok. Ezeket a különleges, és kreatív játékokat a vipbaby.hu oldaláról rendeltük meg, és nagyon szeretjük!
A három különböző típusú játék más-más izgalmakat rejt, és különböző feladatokat adnak utazásunk alatt.

A Djeco Mini Travel Katuvu egy böngésző, ahol a játékosok utazásuk során figyelik a tájat és a kihúzott lapok közül minél többet észre kell venniük. Aki hamarabb meglátja azokat a tájat figyelve, amik a kártyáin vannak, az nyer.

Djeco Mini Travel Stori során egy-egy mondatos történeteket mesélünk a kártyán szereplő dolgokról, továbbadjuk a társunknak, aki emlékezetből visszamondja amit elmondtunk, és a saját lapján lévő történetet hozzáfűzi. Aki a legtöbb történetre emlékszik vissza, az a nyertes.

Djeco Mini Travel Teki egy barkóba tulajdonképpen. Választunk egy képet, és a kérdezőknek úgy kell rájönni „kik vagyunk”, hogy mi igennel és nemmel válaszolhatunk. A kicsikkel úgy szoktam játszani, hogy én írom körül kit / mit húztam. Pl. négy kerekű jármű vagyok, aki gyorsan viszi a betegeket, hogy minél előbb orvosi ellátásban részesüljenek. Mentőautó!

A következő, amit nagyon szeretünk mindannyian az egy kreatív matricás füzet, ahol az oldalakat a matricák segítségével mindenki maga rendezheti be. Van lakberendezős, szülinapos, állatkertes, dínós, városos, rendőrös, lovas témájú. Nagyon szépen kidolgozottak az oldalak, rengeteg matricával és sok ötlettel. Nálunk ez a füzet masszív 3 óra csendet jelent :-D. Egyszer lázasan feküdtem otthon egyedül a lányokkal, amikor odaadtam nekik. 2 órát tudtam aludni :-D. Utazáshoz és otthon is ajánlom ezeket a füzeteket.


Böngésző, letörölhető lapokkal. Ebben is vannak különböző témák, mi a nyaralásosat vettük meg. Az oldal szélén lévő dolgokat kell megtalálni a rengetegben. Filce nedves törlőkendővel letörölhető, így bármikor újra lehet kezdeni.

Utazásbarát lego. Ezeket a kis legós dobozokat magunkkal tudjuk vinni berendezve. Nyilván előfordul, hogy ebből is leesik valami, de alapvetően sokkal könnyebb vele utazni és játszani, hogyha valaki szívesebben indul útnak a szeretett legójával.

Ezeken kívül a könyv nézegetés, és a hangoskönyvek is nagy segítségül szolgálhatnak, hogyha már meguntátok a játékokat.
Persze ugyanúgy, mint a hétköznapokban is – vannak nehezebb és könnyebb pillanatok az utazások alatt is. Ígyis elhangzanak a mikor érünk már oda, és a tesó kabátjának a csücske miért ért hozzám kérdések. És ígyis 3 napi hidegélelemmel kell készülni egy 1 órás útra :-D.
Viszont cserébe nem szoknak hozzá ahhoz, hogy az autóban automatikusan néznek mesét, vagy játszanak a tableten. Kicsit gondolkoznak, kicsit beszélgetünk, kicsit nevetünk cserébe.
Remélem sok közös mini – utazásra kerül sor mindenkinek idén, ha mást nem akkor csak egy-egy kirándulásra, ahol picit ki tudjuk szellőztetni a fejünket, és fellélegezhetünk a friss levegőn.

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük