Keresés...
FEL
OTTOHON

Hurrá Építkezünk! 3. rész

Korábban sosem akartam elhinni, de az építkezésnél tényleg folyamatos pénzügyi tartalékoknak kell lenni. Főleg, hogyha fél – egyéves egy korábban bekért árajánlat (ami valószínűleg emelkedett azóta), vagy hogyha bármi plusz költség felmerül, az sajnos biztosan nem 10-20 ezres nagyságrendű lesz…
Például száz ezer forinton túlmutató volt az építési törmelékek elszállítása az építkezés végén. Ez az egyik legkisebb plusz költség volt. Csak azért említem meg, mert sok bosszúságot okozott.

* Kalkuláljunk az építési hulladékokkal! Nálunk a kivitelező azt mondta, hogy egy könnyűszerkezetes ház esetében alig van némi hulladék. Ehhez képest, több, mint száz ezer forintba került annak a hulladéknak az elszállíttatása, összeszedése, és feldolgozása, ami itt várt ránk a végén. A kert elejátől a végéig egy kb 40 méter hosszan, és a hátsókertben is vártak ránk kupacok. Természetesen mind veszélyes hulladéknak számítóak – így nem lehetett egyszerűen csak kidobni a kukába.

Ha már a pénzügyeknél tartunk, az sem könnyű folyamat, hogy a bank hogyan utal.
Nálunk nem számíthatott önerőnek a telek, hanem fel kellett használni a félretett pénzünk nagy részét, és egy bizonyos munkafolyamatig el kellett jutni (ezt százalékban határozzák meg). Egy jó bankot, viszont egy borzasztó fiókot választottunk! Ahol nemcsak órákig kellett várakoznunk (a gyerekekkel), hanem folyamatosan cserélődött a munkaerő. Nagyjából 6 ügyintézőnk volt ezalatt az idő alatt, és mindenkinek előről el kellett mesélnünk, hogy kik vagyunk, hol tartunk és mit szeretnénk. Ez rengeteg csúszást, és félreértést is eredményezett… Fiókot váltani pedig ilyenkor már még bonyolultabb, így maradtunk.

* Itt jegyezném meg, hogy érdemes egy banki tanácsadót fogadni, akinek vannak kapcsolatai, és a mi javunkat szeretné szolgálni. Sok mindent átlát, átolvas és ismer. Ez nekünk egy ismeretlen terep volt, és egy másik ügyintézésnél ismerkedtünk meg egy ilyen emberrel. Rengeteget segített, és sokkal könnyebb volt minden vele!

Külön nehézség volt, hogy a banknak egy ’tipikus’ CSOK házra volt kalkulációja. 90-100 négyzetméteres téglaház az, amivel kalkulál. Na most nekünk egy nagyobb négyzetméterű, könnyűszerkezetes ház készült. Így a munkafolyamatok százalékos kalkulációja minden egyes alkalommal egy izzasztó, ismét és ismét felülbírálást kérő procedúra volt. Hiszen teljesen más léptékben, más anyag (és ezáltal anyagi) felhasználással működik a két ház felépítése.
Ezt nehéz volt „megértenie” a banknak. A kivitelező csapat, pedig egyáltalán nem működött abban együtt, hogy a kettő folyamatot összehozzuk. Ez azt jelentette, hogy ahogyan elkészültek az adott munkával levonultak, és bármilyen kicsi munkafolyamat kellett volna a következő utaláshoz, ők nem „előlegezték” meg. Így ez a kis áthidaló lépés is zsebbe nyúlós volt. (Pedig korábban arról volt szó, hogyha szükséges tovább haladnak, a gördülékenyebb haladás érdekében)

Közben adódtak olyan gondok, hogy ferde lett az alap, penészes szigetelőanyagot hoztak ki nekünk, a csempe nem úgy lett elkezdve lerakva ahogyan kértük, a glettelés vékony lett…
És ezt mind-mind közben meg kellett oldani. A falat egyenesbe hozni – amennyire lehet. A penészes szigetelő anyagot kihozó céggel egyezkedni, hogy legyen szíves azonnal hozni egy normálisat, és mivel veszélyes hulladéknak számít, amit rosszat kihoztak vigyék is vissza.
Mindezeket a 3 méteres bálákat, amiket a kapuba borított le a teherautó nekünk kellett arrébb pakolni, görgetni az udvaron, hogy a jó és a rossz szigetelőanyag ne keveredjen, és senkinek ne legyen kedve az éjszaka közepén ellopni azt, ami jó.
A hibásan lerakott csempét visszaszedettük, de ez is vitát és sértődést eredményezett – mondván, hogy szerintük szebb, ahogyan ők rakták… Meglepően érzékenyek ezek az emberek… :-D.

 * Az elején említettem, hogy ha tudjuk nézzük meg a kiválasztott csapat munkáját egy olyan házban, ahol már legalább féléve laknak. Ez például fontos a burkolásnál is szerintem. Mert a csempézés lehet szép első ránézésre, de ha például túlságosan le van húzva a fuga, akkor ott meg fog állni a víz, és könnyebben penészes lesz. Elegendő ragasztóanyagnak kell alá kerülnie ahhoz, hogy később ne ’kopogjon’, és ne törjön fel a csempe. És még van számtalan más dolog, ami csak akkor derül ki, ha használatban van. Ezeket képekről, és egy pár perces látogatásból nem látjuk.

A vékony gletteléssel sajnos már csak helyenként tudtunk valamit kezdeni, mert rengeteg munka lett volna még egyszer az egészet elkezdeni, ráadásul ez akkor látszott igazán, amikor az első adag festék felkerült a falra. Pedig amikor csak a glett volt fent, az nagyon szépnek tűnt. Ez is egy olyan munkafolyamat, ami később látszik, hogy valóban alapos volt-e. Így amit a férjem tudott utólag, menet közben kijavított.

Igazi szakmunkások lettünk építkezés végére 😀 Annyira sok mindent csináltunk ketten (aljzat szigetelés, festés, szerelések, laminált parkettázás, padlófűtés, teraszépítés, garázsfeljáró, ház külső vakolása ….), hogy a szemközti házban dolgozó munkások megkérdezték a férjemet, hogy nem kell-e neki munka építkezésen, mert olyan ügyes. Egy másik munkás megkérdezte, hogy melyik szakágazatban dolgozik 😀 .
Az a helyzet, hogy ezek amúgy nem olyan bonyolult, de nagyon fárasztó munkák. És úgy vettük észre, hogy minden, MINDEN azon múlik, hogy az épp ideérkező szakmunkást érdekli-e, hogy jó legyen, és szép az eredmény, vagy sem. Akit érdekel, az szépen, és precízen dolgozik, akit nem annak a munkája nem is lesz jó. És mivel nekünk a saját házunkról volt szó, beleadtunk apait-anyait! Így lett a nulla tapasztalatból, egy egészen szép, és költséghatékony eredmény.
Nem akarok romantikát vinni a dologba, de azért ez sem elhanyagolható egy házasságban még építkezés során sem 😀 : még jobban és jobban összehozott minket, ahogyan közösen fáztunk, közösen szenvedtünk, sírtunk vagy épp a „nyomorunkon” nevettünk. És természetesen a közös örömök, sikerélmények, és a tervezésünk eredménye hatalmas közös élmény volt! A férjem rendszeresen mondja, hogy nem is tudja elképzelni mi lett volna, ha én épp egy szépségszalonban üldögélek, még ő kint intézi a dolgokat, vagy éppen egyedül pakol / szerel.
Én láttam, hogy mennyi mindenhez ért, és mennyire ügyesen dolgozik. Ő látta, hogy mindenben számíthat rám, és a keze alá tudok dolgozni.

Rengeteg lemondással és áldozattal jár az építkezés. Mi is évekig nem mentünk nyaralni, tolódtak az autócserék, javarészt a kötelező dolgokra tudtunk költeni…

Viszont a saját otthonba való vetés tényleg mindent megér! Minden olyan lehet, amiről az ember álmodott! Nem tölt el rossz érzéssel, ha költeni kell rá, drágább dolgot vásárolunk bele, csinosítjuk. Inkább vártunk mi is, és nem volt pl konyhánk (csak dobozokból épített pult egy főzőlappal a közepén), de az legyen amit megálmodtunk évekkel ezelőtt. És ez mindenre igaz. Egy saját otthonnal türelmesebb az ember és szívesebben költünk rá többet – még ha ez néha könnyek között is zajlik. A gyerekeknek pedig gondtalan kaland, és felhőtlen öröm volt az egész folyamat! Aminek az eredményéért mindennap, mindannyian hálásak vagyunk! Őket nem zavarja a kupi, a gyomos kert, a papír tányérokból való étkezés. Őket az érdekli, hogy lett egy kertünk végre, ahol kint lehet lenni. Hogy itt vannak a szüleik és a kedvenc játékaik. Hogy egy sokkal jobba kerültek bele. És minket is ez vígasztalt egész idő alatt!

Néhány hasznos tipp, amik alapján mi építkeztünk:

  • Egy telefonos programmal pontosan megnéztük a telek tájolását, és a nap évszakonkénti ’járását’. Így szinte biztosan lehetett tudni, hogy melyik helységbe mikor fog besütni a nap, és mennyi ideig. A ház tervezésénél, a helységek elosztásánál ez fontos volt nekünk.
  • Úgy döntöttünk, hogy a hálószobánk kerüljön az ’árnyékos’ részre, mert a napnak kevés részét töltjük ott. Mégis azért tágasnak terveztük (öreg napjainkra :-D), hogy kényelmes legyen, és egy nagy gardróbszekrény is helyet foglalhasson a jövőben benne.
  • A legnaposabb a nappali – konyha lett (és a gyerekszobák). A nappali az egyik legnagyobb helység a házban, közvetlen kijárással a kertbe. Egy kevés falrészt hagytunk, javarészt körbe lett véve ablakokkal. Nagyon nagyon szeretem, ahogyan már korán reggel besüt a nap.
  • A házban két fürdőszoba kapott helyet, amiben két zuhanyzó, két wc és egy kád van. Ez egy öt fős családban szerintem hasznos. A kicsi fürdő a bejárati ajtóhoz közel van, a balesetek elkerülése végett, ha valaki már nem bírja tovább 😀 . Legalább nem trappolunk keresztül a házon.
    A nagy fürdőszoba tágas, amit nem bántunk meg, viszont a kis ablak miatt nem túl világos. Nem szerettünk volna ide nagy ablakot (ezt továbbra is így gondolom), viszont ha több pénzünk lett volna, akkor tetettünk volna be fénycsöveket, hogy több fény jöjjön be. Ettől függetlenül nagyon hangulatos és kényelmes kialakítású lett.
    A zuhanyzónk nem tálcás, és nem is ajtós, hanem ’besétálós’. Ez kényelmes és nagyon modern hangulatú. Kellő leejtést és nagy üvegfalat érdemes tervezni neki, hogy ne fröcsögjön ki a víz.
  • A gyerekszoba egy egybenyitott tágas játszó és nyugiszobából áll. Az ablakokat és a teret úgy terveztük, hogy később 3-4 szobává is le lehessen választani, ha igény lesz rá. Azért a tetőteret is megerősített gerendákkal építettük, hogyha egyszer inkább beépítésre kerülne sor.
  • A nappaliban és a nagyfürdőben raktunk le padlófűtést (fűtőfóliát). Amiről a kivitelező folyamatosan próbált lebeszélni minket – feleslegesnek tartotta, amit én egyáltalán nem értek miért. Amit sajnálok, hogy a gyerekszobába nem raktunk le, pedig ott szinte állandóan a földön játszanak a lányok. A padlófűtéssel rendelkező két szoba porosabb, sajnos többször kell törölgetni, de sokkal komfortosabb!
  • Alapvetően passzív jellegű házban gondolkoztunk. Így a gáz csak a telekre került bevezetésre (ha bármikor szeretnénk használni, bevezetni a jövőben akkor csak onnan kell bevezetni a házba), minden elektromos és a ház napelemmel felszerelt.

Vannak olyan ’okos megoldások’, amiket én nem ismertem korábban, de a férjem nagyon szereti az ilyeneket, így ő mutatta meg, választotta ki és szerelte be.
Ilyen például az ’okos’ bojler, ami „megjegyzi” a fürdési, vízhasználati szokásainkat, és így melegíti gazdaságosan fel a vizet, mire valóban nagyobb szükség van. Vagy vannak azok a norvég fűtő panalek, amik 0,5 fok pontossággal melegítik fel a helységet. Ráadásul egyenletesen! Az albérletben cirkó fűtés volt, ott az volt a tapasztalatunk, hogy a radiátor közelében meg lehetett sülni, a szoba másik felében pedig megfagytunk. Itt ez nincsen. Ráadásul programozható is, így be tudjuk állítani mikor fűtsön intenzívebben, mikor kevésbé. Vannak már programozható, érintős és közelségérzékelős kapcsolók is – ezek nekem mind-mind újdonsgáok voltak, de nagyon szeretjük ezeket a felszereltségeit az otthonunknak. Kényelmesebb és energiatakarékosabb is minden.

Elnézést a kisregényért, és ha még mindig olvasod, akkor köszönöm, hogy nem aludtál be rajta :-D. Az a helyzet, hogy én sem gondoltam volna, de egy építkezés nem sétagalopp. Viszont hatalmas áldás! Ezért senkit nem beszélnék le róla :).
Remélem ezekben a bejegyzésekben lesz segítség valamelyikőtöknek, akár egy tipp, akár egy ötlet erejéig.

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük