Keresés...
FEL
VIRULÓ

Tudatosság az étkezésünkben

A múlt héten írtam Nektek arról, hogy hogyan próbálok meg egyre tudatosabb lenni a konyhánkban; hogyan vásárolok, hogyan próbálok minél kevesebb felesleget ‘termelni’, így csökkentve a pazarlást.
Az étkezésünk előkészítéséről is esett szó – tervezés, menü írás, és bevásárlás. Ennek kapcsán többen kértétek, hogy írjak egy példa menüsort, amiben meglátszik, hogy számunkra milyen az egészséges táplálkozás. Írok példákat, de arra gondoltam, hogy inkább az irányvonalakat emelném ki, így számotokra is nagyobb segítség, hogyha szeretnétek tudatosabban étkezni.

Ahogyan azt az előző posztban is írtam, mindannyian szeretjük az édességeket, úgyhogy attól függetlenül / vagy éppen amellett, hogy alapvtően odafigyelünk a helyes táplálkozásra, be szokott figyelni egy egy nyalánkság is. Nem mindennap, nem minden héten, de néhány alkalommal biztosan. Ezt csak azért szögezném le, mert nem akarom, hogyha épp összefutok csoki majszolás közben valamelyikőtökkel, akkor elfehéredve elmeneküljön mellőlem 😀
photo-1534237863411-31a53eecfc7e.jpgTehát alapelv nálunk (legalábbis igyekszünk ezt tartani), hogy mindenki – legkisebbtől a legnagyobbig – napi 5-6 alkalommal eszik. Ezek közül egyik sem nassolás, hanem “rendes” étkezés. Szerintem ez fontos a kiegyensúlyozott étkezésben.
Általában mindenki ugyanazt eszi – kivéve persze a 7 hónapos, mert neki külön főzök mindig. Szóval nincs igazán válogatás, nagyon ritka amikor a gyerekeknek mást főzök, mint magunknak.
A kenyér és a tészta mindig teljeskiörlésű, köretként rizst, édesburgonyát, vagy krumplipürét szoktam készíteni (sültkrumpli egy évben kb 1-2 alkalommal kerül az asztalra). Mindennap eszünk legalább egy alkalommal gyümölcsöt, plusz zöldséget, és tejterméket is. Édesítéstként eritritet, édesítőt ritkán használok, illetve a hagyományos süteményeket kristálycukorral, és búzaliszttel készítem (de igazat megvallva régen sütöttem már).
A húsokat nem bő olajban, hanem kókuszzsírban fütöm ki, pácoláshoz, salátákhoz olivaolajat használok.
Általában két naponta főzök, készétel néha van a fagyasztóban, arra az esetre ha nagyon fáradt lennék, vagy nagyon elmenne az idő valamivel, és nem tudok főzni. Ez ritkán szokott előfordulni, de mondjuk a szülés utáni hetekben nagyon jól jött ez a fajta segítség.
Mindenből a light-ot vásárlom (tejföl, joghurt, túró, vaj, néha sajt, húsből pedig csirke vagy pulykahús, szénhidrátcsökkentett zsömle a felnőtteknek).
Vizet iszunk, ritkán üditőzünk.

A reggeli az általában a tojás különböző változatai / virsli / pirítós, szendvics / kalács.
A tízórai gyümölcs/ joghurt (legtöbb esetben natúr joghurt valami gyümölccsel) / műzli.
Az ebéd mivel a nagyok oviban vannak a hét egyik felében, ezért nem főzök mindennap levest, de egy héten egyszer biztosan. Húsleves / gulyásleves / gyümölcsleves / frankfurtileves…
Bolognai / gyros / natúr szelet sajttállal / paradicsomos-mozzarellás csirke rizzsel / házi hamburger / cézár saláta / görögsaláta sülthússal / brassói
A főzelékkel sokszor hadilábon állnak a gyerekek. Viszont mivel eleve sok zöldséget / gyümölcsöt esznek napközben, ezért annyira nem aggódom (de persze az oviban megeszik a borsófőzeléket is…)
Az uzsonna itt mi valami salátát eszünk sonkával, hússal, kolbásszal / tonhalat zöldséggel, főtt tojással stb. A gyerekek általában vagy a reggeli menüje közül kérnek valamit, vagy előfordul, hogy egy gazdag hús- vagy gulyásleves után nem eszenek főételt ebédkor, így akkor azt uzsánnára fogyasztják.
A vacsora nálunk vagy az uzsonna valamelyik változata, vagy fehérje shake.
A gyerekeknek készítek tejbegrízt / melegszendvicset / sajttálat gyümölcsökkel. De amúgy nagyon szeretik a halkonzervet, hidegtálat, úgyhogy ilyesmi is simán szóba jöhet.

Igyekeztem kiemelni azokat az alapelveket, amelyek az irányvonalát képezik a mindennapi étkezéseinknek. Nincs tragédia, ha egyszer-egyszer eltérünk ettől, sőt józan mértékben (például sütemények készítésénél) használjuk például a búza finomlisztet, kristálycukrot, mert én is szeretem. Ráadásul a gyerekek is ezekből a hozzávalókból kapják az ételeket, péksüteményeket az oviban, iskolában, nem akarom, hogy ismeretlen legyen a szervezetüknek.
Csak egyszerűen az alapállás az egészséges tudatosságban van – amit remélem sikerül karácsonykor is tartani valamilyen szinten :).
photo-1540454068996-0d795cca55eb.jpg 

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük