Keresés...
FEL
ÖTLETELŐ PROGRAMOK

A Bolvári család nyári Bakancslistája

Habár még csak óvodás a két nagylány –ami azért nem annyira megterhelő 😀 – mindannyian nagyon vártuk a nyári szünetet! Szuper lesz kicsit lazítani, sokat együtt lenni és élvezni ezt a csodás évszakot (ami reméljük napsütéses lesz, és nem esős 🙂 ).
Régóta tervezgetem a nyarunkat, még csak elméletben készültem rá, de arra gondoltam megmutatom Nektek milyen helyszínekre látogatnánk el szívesen, hátha sokatok tud ötletet meríteni belőle.

Elöljáróban engedjetek meg néhány gondolatot a nyárral kapcsolatban.
A nyárban nagyon sok jó van, szerintem a gyerekek egyik kedvenc évszaka, éppen ezért amennyit csak lehet, a szabadban töltünk! Fáról eszünk cseresznyét, sokat bicajozunk, homokvárat építünk, és sarazunk. Mezítláb szaladgálunk a fűben (ezt néha kihagyom 😀 ) , egy héten többször fagyizunk, és gyakran megyünk fürdeni és állatok közé (itt a négylábú egyedekre gondolok).
A nyárban a szabad levegő mellett, a szabad játék is ugyanolyan fontos, mint eddig az év során bármikor – ennek örülnék, ha iskola alatt is valamennyire helyet tudnánk szorítani. Viszont nagyon sok ideig szemeztem a magántanulással, az amerikai homeschooling mintájára, így biztosan lesznek olyan napok amikor kísérletezni fogunk ilyesmivel is.

Fontosnak tartom a tartalmas időt együtt, de azt is nagyon fontosnak tartom, hogy saját maguk is el tudják foglalni önmagukat. Már kicsit koruktól kezdve ösztönözzük őket arra, hogy egy nap többször játszanak egyedül is, mert ez szerintem számos képességet is fejleszt. Azt vettem észre, hogy sok szülő fél az unalomtól. Pedig több helyen olvastam, hogy az unalom egy nagyon érdekes-értékes dolog; ösztönzi a gyereket a megoldásra. Ma pedig sokan csak a gyerek kezébe nyomják az okostelefont, tabletet, tv-t kapcsolnak be, hogy “nehogy unatkozzon az a gyerek”. Már ahogy belépünk az orvosi rendelőbe, vagy egy étterembe a gyerekek nagy része nem könyveket olvas, színez vagy beszélget szüleivel, hanem azonnal néz vagy nyomkod valamit. Ez a nyári szünetben plusz “veszélyforrás”.
Szóval fontosak a közös programok, ötletek – ezeket én is nagyon szeretem, és azért is fogok ötleteket adni Nektek, hogy több dolog legyen a tarsolyotokban – de nem baj, ha néha picit unatkoznak a gyerekek, majd megpróbálják feltalálni magukat, eljátszani egymással / egyedül.

A sok-sok program mellett pedig ne felejtsetek el pihenni is. Nem biztos, hogy mindennap el kell menni valahova, nehogy nyúzottabbak legyetek Ti és a gyerekek is, mire véget ér a nyár. Remélhetőleg mindenki érzi, hogy miből-mikor lesz elég, mi az ami jól esik, és mi az ami kevésbé már.
Amikor programon ötleteltek, nem kell annyira túl variálni, a gyerekek sokszor a legegyszerűbb helyszínen is nagyon jól elvannak.

Ajánlok Nektek olyan helyszíneket, ahol már voltunk, de olyanokat is, ami nekünk is csak tervben van. Amiről esetleg már írtam, azt belinkelem Nektek, és akkor bővebb infókat kaphattok róla. Illetve ahová a nyár folyamán ellátogattunk, azt meg fogom mindig mutatni Nektek – reméljük az időm is engedni fogja.
Terveim szerint lesz néhány kézműves és homeschooling  ötlet is, de ezeket nem szeretném előre lelőni.

Na, akkor lássuk, mi a Bolvári család Bakancs-listája 2019-es nyárra:
Otthoni programok:
– Kézműveskedés – mutatni fogok különféle kézműves feladatokat, amikkel esetleg még Ti sem foglalkoztatok
– Homeschooling – ez alapvetően az én szórakoztatásomra készül 😀 Ahogyan fentebb írtam, gondolkoztunk a képzés ezen formájára, emiatt játékosan belekóstolunk. Ezt fogom Nektek megmutatni.
– Esti szalonna sütés, utána csillagvizsgálás
– Esti mese nézés a nagyokkal, popcornnal 😀
– Zseblámpázás a kertben (mivel még lakásban lakunk, ezért valamelyik más helyszínen fogjuk megvalósítani) ezt többféleképpen játszhatjátok, mert már az, hogy este kimehetnek a kertbe, sötétben, önmagában izgalmas 😀 Ha szerencsétek van sünivel is találkoztok. Rejtsetek el néhány plüss állatot a kertben, a gyerekek gyűjtsenek be minél többet, a végén jutalom jár!
– Jégkrém készítés, közös sütések

– Dinnye evő verseny
– Vizi bombázás

Fővárosi kölykök:
– Természettudományi Múzeum
– Olimpia park
– Fellini bisztró (Római part)
– Csepeli Kalózos játszótér
(erről a facebook oldalamon számoltam be Nektek)
– Tarzan park
(erről a facebook oldalamon számoltam be Nektek)
– Libegő
– Budapest eye
(erről a facebook oldalamon számoltam be Nektek)
– Ahoy! Csokizó
– Gyerek sziget  (Óbudai hajógyári sziget)
– Csodák Palotája
(erről a facebook oldalamon számoltam be Nektek)
– Kisvasút
– Margit-sziget víztorony

Állatos helyek:
– Piczinke-póniudvar
( https://www.bolvariablog.hu/kalandok/_piczinke_kikapcsolodas/)
– Veresegyházi pónifarm
(erről a facebook oldalamon számoltam be Nektek)
– Szigethalom vadaspark
– Veszprémi állatkert
– Vasmacska kávézoo

Utazzunk:
– Menjünk el vizibiciklizni
– Evezzünk / csónakázzunk valahol
– Menjünk el egy várba (pl a szigligetibe)
– Katica tanya élményközpont
– Mogyoródi aquapark
– Tapolcai tavas barlang
– Family park ( Ausztria )

Egyenlőre ezeket az ötleteket írtam fel magunknak, amikből remélem minél többet meg fogunk tudni valósítani. Azt is remélem, hogy sikerült Titeket is inspirálnom, van miből válogatni, úgy gondolom :-).
Ezek a programok szuperek, de azt ne felejtsétek el, hogy akkor lesznek igazán jók, ha jó hangulatban telnek, közös emlékgyűjtés legyen a cél, ne pedig insta-verseny, hogy ki járt minél több helyen. A közös viccelődésekről, mesekönyv olvasásról, társasozásról pedig ne feledkezzetek el – mert néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak! 🙂 Remélem mindannyiótoknak szuperül fog telni a nyári szünete idén is! Nagyon örülnék neki, ha valamit a tippjeim közül megvalósítanátok, azt a #bolvariablog kifejezéssel osztanátok meg!

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük