Keresés...
FEL
KREATÍV ÖTLETELŐ

DIY: Játékos számoló

Ahogyan a nyári szünetes bakancslista cikkemben írtam róla (itt olvashatjátok: https://www.bolvariablog.hu/otletelo/a-bolvari-csalad-nyari-bakancslistaja/ ), szeretnék egy-két játékos, otthon tanulós ötletet megosztani Veletek. Sokszor nézegetek külföldi oldalakat, olvastam cikkeket is róla, hogy mennyire szuper kreatívan tudják néhány családban az otthon oktatást művelni. Nem tudom nálunk menne-e, nekem sikerülne vajon, de ha iskolában gondolkodunk is, akkor is hasznos és szórakoztató lehet a játékos tanulás.
Azt azért mindenképp hozzátenném, hogy a gyerekek gyakorlatilag folyamatosan szívják magukba az ismereteket, a picik, pedig a szabad játék során rengeteg mindent elsajátítanak.
Viszont a két ovisom sokszor érdeklődik a számok után (amit biztosan nem tőlem örököltek 😀 ), ezért ezzel a játékos, otthon elkészíthető matekozással kezdtek el megismerkedni. Összeadás és kivonás is van benne, a számok nézegetésével pedig felismerik azok írásképét, formáját.

Az első dobozom az összeadás csúszda. Itt az első 2 gurigára rárakjuk az összeadni kívánt számokat. Bedobjuk a lyukakba a megfelelő mennyiségű pompomokat, amelyek lecsúszdáznak a közös tálcába, ahol “összeadódnak”. Az összeszámolt pompomok adják az eredményt.

A második doboznál a kivonással foglalkozunk. Itt figyelnünk kell, hogy mindig nagyobb szám kerüljön előlre (a mínuszokkal még véletlenül sem szerettem volna foglalkozni 😀 ). Felhelyezünk a lyukak fölé annyi pompomot, amennyi az első guriga értéke. A második gurigára rakott szám értékét úgy vonjuk ki, hogy belökjük a golyókat a lyukba. Amennyi fent maradt az a végeredmény.

Mindkét játékot nagyon élvezték a lányok, újra és szerettek volna játszani vele. Nyilván a pompomok csúszása, és eltünése adta az játékélmény lényegét – de mégis közben ügyesen mondogatták a számokat, és a pompomok színeit 🙂

Ha tetszik Nektek is, készítsétek el Ti is. Szükségetek lesz hozzá:
– 2 cipősdobozra
– 6 db wc papír gurigára
– 1 db törlőkendő gurigára (ezeket félbevágva készülnek el a “csúszdák”)
– olló, ragasztó, papír, ha van kedvetek csomagolópapírral is beboríthatjátok, mint én
– színes pompomok

Jó szórakozást hozzá! 🙂

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük