Keresés...
FEL
VIRULÓ

Tippek az egészséges lábacskákért

Itt a jóidő, mostmár tényleg beköszöntött a nyár – habár nagyon hiányoltam a tavaszt, az egyik kedvenc évszakom. És mire jó a nyár többek között? Na, mire?
Azon túl, hogy nem kell zokni párosítással bajlódni, szuperül tornáztathatjuk a gyerekek lábboltozatát 😀 Na, erre nem számítottak, igaz?

Nagyon sokat beszélünk, olvasgatunk anyaként arról, hogyan tudnánk a gyerekeinknek a lábfejét “biztonságban” tudni, hiszen ez hatással van az izületeikre, tartásukra, egészségükre. Éppen ezért figyelünk arra, hogy milyen cipőbe járjanak, mikor, mit viseljenek.
A bevezetőben leírt viccet félretéve, a nyár valóban jó esély arra is, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a lábboltozat egészségének alakítására. Hiszen meleg időbe lehetőség van a szabadban mezítláb szaladgálni, ami nem is gondolnánk mennyire jót tesz a gyerekeknek (és a felnőtteknek is) a talpával.

Természetesen nagyon ügyeljünk arra, hogy nehogy túl forró legyen a talaj, és arra is, hogy olyan helyen vegyük le a szandáljukat, ahol biztosan nem lépnek üvegszilánkba, és hasonló szúrós dolgokba.

A különféle méretű kavicsok, egyenetlen föld, a puha homok, finom – vagy akár a picit szúrósabb fű – mind-mind ingerek az apró talpacskák számára, amely ingerek hatására elkezd a talpizom dolgozni.
Vannak úgynevezett Mezítlábas parkok is, amelyek direkt ezt a célt szolgálják – egy játékos kirándulás, különféle töltésű talajon. Hogy őszinte legyek mi kipróbáltuk az egyiket, és amikor murván kellett végig sétálni majdnem sírva fakadtam 😀 De ha van kedvetek keressetek egyet, próbáljátok ki, mert egy családi kirándulós programnak azért jó.

Lábtornára bent is van lehetőség, így már a nappaliban elkezdhetünk bemelegíteni a nyárra. A gyerekekkel ezt is játékosan végeztethetjük el.

1. Kiszórunk különböző méretű, de viszonylag kicsi játékokat (legót, kindertojás figurákat stb.) a szőnyegre. A feladat a következő: a játékokat egyesével fogják meg a lábujjukkal szorítva, és tegyék vissza a dobozba. Ezzel szuperul rendet is lehet rakatni velük, ami szintén nem utolsó. Ha többen vannak lehet versenyt is csinálni – ki gyűjt össze több játékot?

2. A következő feladat egy zsebkendő széttépése. Ne nevessetek, de ezt egy gyerekek mozgásfejlődésével foglalkozó hölgy mondta. Se nem környezetbarát, se nem költségkímélő, de ez is egy opció a tornára 😀

3. Szuperül lehet a lábunkkal alkotni is! Adjatok a gyerekek lábához ceruzát / tollat/ ecsetet / zsírkrétát és hadd rajzoljanak vele.

4. Labda gurigatása: üljenek a gyerekek egy székre, tegyünk a talpuk alá egy labdát, amit gurigatnak a sarkuktól a lábujj elejéig. Így a sarok és a lábujj is dolgozik.

Tudom, hogy nem könnyű időt szakítani az ilyen jellegű foglalkozásokra is, a sok teendő mellett, de talán a jóidő közeledtével kisebb erőfeszítéssel is hatékonyak lehetünk ezen a területen is – ha mást nem, akkor egy jó szabadtéri szaladgálást beiktatva egy héten többször.

Belinkelek Nektek további segítséget, ötleteket az Országos Gerincgyógyászati Központ honlapjáról:
https://ogk.hu/intezetunkrol/sajto/sajtokozlemenyek/2017/20170628-tartasjavito-es-labizom-erosito/

Jó tornázást!

Bolvária blog

«

»

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük